top of page
Marble Surface

Geschiedenis van de Broholmer

De geschiedenis van de Broholmer gaat terug tot het oude Denemarken, waar hij diende als een trouwe metgezel en bewaker van landgoederen en landhuizen. Oorspronkelijk gefokt door Deense adel, stond de Broholmer bekend om zijn moed, loyaliteit en toewijding aan zijn gezin. Ondanks zijn lange geschiedenis, werd de Broholmer bijna uitgestorven aan het begin van de 19e eeuw. Gelukkig werd er een herstelprogramma opgezet, wat heeft geleid tot het behoud en de voortzetting van dit prachtige ras.

karakter

De Broholmer is een bijzonder ras met verschillende karaktereigenschappen die het uniek maken.
 

Zachtaardigheid: Broholmers staan ​​bekend om hun vriendelijke en zachtaardige aard. Ze zijn over het algemeen geduldig en liefdevol, vooral met hun familieleden.

Betrouwbaarheid: Deze honden zijn uiterst betrouwbaar en loyaal aan hun eigenaars. Ze vormen sterke banden met hun gezin en zijn vaak beschermend zonder agressief te zijn.

Stabiliteit: Broholmers staan ​​bekend om hun evenwichtige en stabiele temperament. Ze zijn niet snel van hun stuk te brengen en kunnen goed omgaan met verschillende situaties.

Waakzaamheid: Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, hebben Broholmers ook een natuurlijke waakzaamheid. Ze zullen alert zijn op mogelijke gevaren en hun gezin waarschuwen als er iets ongewoons gebeurt.

Geduld: Deze honden hebben over het algemeen een hoog niveau van geduld, vooral met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn tolerant en kunnen goed omgaan met speelsheid en drukte.

Zelfverzekerdheid: Broholmers stralen een zekere mate van zelfverzekerdheid uit. Ze zijn niet geneigd tot overmatige verlegenheid of agressie, maar eerder tot een kalme en zelfverzekerde houding.

Toewijding: Deze honden zijn zeer toegewijd aan hun gezin en hechten veel waarde aan menselijk gezelschap. Ze gedijen goed in gezinnen waar ze veel aandacht en genegenheid krijgen.

De combinatie van deze eigenschappen maakt de Broholmer tot een speciaal ras dat goed past in verschillende gezinssituaties. Hun evenwichtige en liefdevolle karakter maakt ze geliefd bij velen.

De gezondheid 

Over het algemeen staat de Broholmer bekend als een gezond ras met relatief weinig erfelijke ziektes, dankzij zorgvuldige fokpraktijken en het testen van fokhonden op verschillende gezondheidsparameters.

 

Elleboogdysplasie (ED):

Fokhonden worden grondig getest op elleboogdysplasie om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

Heupdysplasie (HD):

Ook worden ze getest op heupdysplasie, wat een veelvoorkomende erfelijke aandoening is bij honden.

Spondylose:

Dit is een aandoening van de wervelkolom die ook wordt gecontroleerd bij fokhonden.

 

Hartaandoeningen:

Fokkers laten vaak hartscans uitvoeren om aandoeningen zoals aorta-stenose en dilaterende cardiomyopathie (DCM) op te sporen.

Vetbulten:

Op latere leeftijd kunnen Broholmers vetbulten ontwikkelen, maar deze zijn over het algemeen niet gevaarlijk en kunnen indien nodig worden verwijderd.

Mentaal- en exterieurbeschrijving:

Om te mogen fokken volgens de richtlijnen van de vereniging, moeten fokkers een mentale- en exterieurbeschrijving van hun hond laten maken. Dit draagt bij aan het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van het ras.

uiterlijk 

De Broholmer is een grote en krachtige hond, met een stevige en gespierde lichaamsbouw. Hij heeft een brede, vierkante kop met een krachtige snuit en donkere, expressieve ogen. Zijn oren zijn middelgroot en hangend, en zijn staart is lang en krullend. De vacht van de Broholmer is kort, dicht en glad, met een variatie aan kleuren, waaronder geel, rood, geel met masker en zwart. 

Ze mogen witte vlekken hebben op de borst, poten en op het einde van de staart. 

bottom of page